שאלות ותשובות – שכיחות
איתרו אצלי גידול בכליה. מה עושים?
יש להבחין בין גוש מוצק רקמתי עם אספקת דם – אלה גידולים ורובם סרטניים אם כי לא כולם; לציסטות שהן חללים מלאי נוזל שרובן לא סרטניות.
כדי להבחין בין המצבים – יש לראות את צילומי ה CT או ה MRI. בחלק מהמקרים האבחנה נקבעת בביופסיה.
אם יש גוש מוצק יחסית קטן בכליה הגישה היא לרוב כריתה כירורגית של הגוש ושימור הכליה. הימנעות מכריתת הכליה חשובה מאוד ומנסים ככל האפשר להימנע מכריתת כליה.
ניתוחים אלה מבוצעים בכירורגיה פתוחה או לפרוסקופית ולאחרונה גם באמצעות הרובוט המקנה יתרונות נוספים בניתוח. אם הגוש גדול – לעיתים אין מנוס מכריתת הכליה כולה – בדרך כלל בשיטה לפרוסקופית.
מצאו אצלי פוליפ בכיס השתן. מה המשמעות?
פוליפ היא מילה אחרת (פחות מפחידה) לגידול. למרבה הצער, רוב הגידולים בכיס השתן סרטניים.
מידת הסיכון שנשקפת מושפעת בעיקר מדרגת הממאירות (שנקבעת ע"י הפתולוג לאחר כריתת הגוש) ומידת חודרנותו לעומק הדופן.
גידולים שטחיים בדרגת ממאירות נמוכה, אינם מסכנים חיים בדרך כלל אך נוטים לחזור פעמים רבות במהלך החיים. לעיתים נדרשים טיפולים בכיס השתן (BCG, מיטומיצין עם או ללא חימום ואחרים) כדי לצמצם הישנות.
מנגד, גידול בדרגת ממאירות גבוהה וחודרני הוא מצב מסכן חיים. גידולים אלה מחייבים כריתה רדיקלית של כיס השתן ולעתים גם טיפול אונקולוגי בכימותרפיה.
סרטן כיס השתן נגרם לרוב מעישון סיגריות ועלול להתעורר גם שנים רבות לאחר שהאדם הפסיק לעשן. חשוב מאוד שחולים מעשנים יחדלו מעישון בעת האבחנה ואילך כדי לצמצם סיכונים של המחלה.
אני חושש מבדיקת הציסטוסקופיה
טבעי לחוש מידה של חרדה לקראת בדיקה רפואית פולשנית.
אולם, כיום אנו משתמשים במכשור גמיש ועדין; והפעולה עצמה נמשכת דקות בודדות ונסבלת היטב ברוב המקרים.
במצבים מסויימים ניתן לבצעה גם בהרדמה כללית.
דימום בשתן
כל מידה של דימום בשתן (גם כזו המאותרת בבדיקת מעבדה ולא נראית לעין) איננה תקינה ומחייבת בירור.
הסיבה השכיחה ביותר לדם בשתן עד גיל 60 היא מחלת אבנים. הסיבה השכיחה ביותר לדימום מעל גיל 60 היא הגדלת הערמונית בגברים. סיבות אחרות מדאיגות יותר הם גידולים בכיס השתן, בערמונית ובכליות.
לכן, בכל מקרה של דימום בשתן יש צורך בצילום מקיף של מערכת השתן (CT או MRI) לא אולטרסאונד וגם בציסטוסקופיה. זוהי פעולה אנדוסקופיה במהלכה מוחדר סיב אופטי לכיס השתן וניתן לראות בעין ממצאים.
אין תחליף לבדיקה זו מבחינת יכולת גילוי של ממצאים חשודים בכיס השתן.