שאלות ותשובות – סרטן הערמונית
מה זה ניתוח רובוטי?
ניתוחים בסיוע רובוט הם חידוש טכנולוגי ורפואי ממדרגה ראשונה. מדובר במערכת מתוחכמת המקנה יכולת ראיה מעולה בתוך הגוף ומשלבת כירורגיה לפרוסקופית כאשר המנתח מפעיל את הרובוט מחוץ לגוף המנותח והרובוט מחקה בדייקנות את תנועות המנתח בתוך הגוף. שיטה זו מתאימה במיוחד לניתוחי ערמונית רדיקליים (לסרטן) אבל מתאימה מאוד גם לכריתת כליה חלקית ולכריתה של שלפוחית השתן ועוד.
עברתי ביופסיה/כמה ביופסיות וה-PSA ממשיך לעלות, מה ניתן לעשות?
למרבה הצער ביופסיה תקינה איננה שוללת באופן וודאי סרטן בערמונית ואין אף בדיקה אחרת היכולה לשלול זאת וודאית. חלק מהגברים שעברו ביופסיה שהייתה תקינה וה-PSA שלהם ממשיך להעלות. מה שמרמז על כל שאולי יש מוקד נסתר של סרטן בערמונית שלא אותר בביופסיות הקודמות ואלו אצל אחרים כלל אין סרטן.
ההחלטה האם לגשת לביופסיה חוזרת, מתי לבצעה והאם יש חלופות אחרות – מורכבת ביותר.
במצבים אלה יש מקום להתייעץ עם אורולוג מומחה העוסק באופן הדוק בנושא סרטן הערמונית.
האורולוג יצטרך לנהל את הסיכונים של אי איתור המחלה לעומת המשך ביופסיות חוזרות.
ניתן לעיתים להיעזר בטכנולוגיות חדשניות כגון MRI או PCA -3.
אובחן אצלי סרטן בביופסיה, מה עושים?
סרטן הערמונית הוא מחלה איטית שאינה גורמת לסכנת חיים מיידית בדרך כלל. כאשר המחלה מאותרת מוקדם ומוגבלת לערמונית בלבד – היא ניתנת לריפוי מלא.
יש יותר מדרך אחת לטפל בסרטן ערמונית וההחלטה מצריכה דיון מעמיק בין המטופל לאורולוג – רצוי אורולוג העוסק באונקולוגיה של מערכת השתן.
בין אפשרויות הטיפול יש להזכיר כריתה רדיקלית של הערמונית (בגישות שונות כולל רובוטית) או טיפול בקרינה. לכל שיטה יש יתרונות וגם חסרונות וסיכונים ואין פיתרון אחיד לכל החולים אלא דרושה התייעצות עם בר סמכא.
מהי ביופסיה של הערמונית?
ביופסיה היא בדיקה שנועדה להוציא דוגמית זעירה של רקמה מהגוף במטרה לבדוק אם נמצא בה סרטן. הפעולה מבוצעת דרך פי הטבעת משום שזה הנתיב הישיר ביותר לערמונית.
לאחר הזרקת חומר להרדמה מקומית נלקחות מספר דוגמיות מהערמונית באמצעות מחט מיוחדת.
הפעולה אורכת כ 15 דקות וכרוכה באי נוחות קלה ולרוב לא כואבת. הליך הבדיקה לממאירות נערך בהמשך על ידי רופא פתולוג הקובע אם הממצא ממאיר.
מה עושים כשיש PSA מוגבר?
יש לי PSA מוגבר מה עושים?
PSA הוא חלבון המיוצר בערמונית ומגיע לדם. הבדיקה משמשת לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית בשלב בו אין עדיין סימפטומים או ממצאים גופניים.
עם זאת, לא בכל מקרה בו ה PSA מוגבר באמת יש סרטן ויש מגוון רחב של סיבות אחרות לתוצאת PSA לא תקינה.
כאשר יש PSA מוגבר ואפילו אם אינו מוגבר אבל ניכרת מגמה של עליה עקבית – יש צורך להיבדק אצל אורולוג. הבדיקה נחוצה על מנת לאתר גושים בערמונית ועל מנת להחליט אם דרושה ביופסיה של הערמונית.
האם ניתן רק לעקוב אחרי חולה עם סרטן הערמונית ולא לטפל בו?
אכן ניתן.
סרטן הערמונית עשוי להתקדם לאט. במרבית המקרים המאובחנים מוקדם, הסיכון למות תוך חמש שנים הוא אפסי ובחלק מהמקרים הוא נותן נמוך למשך עשור.
בתנאים אלה, שילוב של סרטן בעל מאפיינים מתונים עם חולה מבוגר יחסית ועם מחלות רקע נלוות
כלומר שיש לו גורמי סיכון נוספים לחייו. ניתן לשקול לדחות את הטיפול (קרינה או ניתוח) ולעקוב אחריו באופן צמוד.
ההיגיון שעומד מאחורי החלטה זו הוא להימנע מהסיכונים והסבל הכרוכים בטיפול על צורותיו משום שיתכן שהסרטן לא יסכן את חיי האיש או בריאותו במסגרת תוחלת החיים הצפויה לו.
הקושי העיקרי בגישה זו הוא ההחלטה מתי ולאיזה מטופל מוצדק להציע ניטור פעיל ומתי לא.
גם אופי המעקב הוא כולל ומחייב הבנה מעמיקה של המחלה.