ניתוחים לטיפול בהגדלת הערמונית
ניתוחים לטיפול בהגדלת הערמונית
חולים עם ערמונית מוגדלת ותופעות קשות בהטלת השתן בהם לא חלה הטבה בעקבות טיפול תרופתי, הם מועמדים לניתוח ערמונית. יש מצבים נוספים המחייבים ניתוח. מטרת הניתוח היא להסיר את חלק הערמונית הגורם לחסימה, ובכך לפתוח מעבר רחב לשתן. אם מדמים את הערמונית לבצל, מדובר על סילוק הגלדים הפנימיים של הבצל ושמירה על החלקים החיצוניים שלו כך שמושג חלל פנימי גדול.
קיימות 3 שיטות עיקריות לניתוחי ערמונית:
שיטה כירורגית פתוחה מגיעים אל הערמונית דרך חתך בדופן הבטן, ופתח בכיס השתן. ניתן בגישה ישירה אז לסלק את חלק הערמונית המוגדל והחוסם. הניתוח יחסית שגרתי ופשוט והוא מתאים במיוחד להסרת ערמוניות גדולות מאוד.
כריתה דרך השופכה (TURP) היא שיטה נפוצה יותר בה מסירים את רקמת הערמונית באמצעות כריתה חשמלית על ידי מכשיר המוחדר דרך השופכה ללא חתך בבטן. שיטה זו קיימת כבר כ-60 שנה והיא טובה יעילה ובטוחה, אך היא פחות מתאימה לערמוניות גדולות. במחקר עדכני של פרופ' ליבוביץ שטרם פורסם נמצא כי גורם הסיכון העיקרי לסיבוכים של TURP הוא גודל הערמונית.
אידוי ערמונית בלייזר ירוק (PVP) זו השיטה המודרנית והמשוכללת ביותר לטיפול ניתוחי בהגדלת הערמונית. גם כאן הניתוח מבוצע דרך השופכה ללא חתך בבטן, אך הפעם אין כורתים את הערמונית אלא מאדים אותה. סיב לייזר מיוחד המוחדר דרך המכשיר מקרין קרן לייזר עוצמתית וממוקדת הגורמת לרקמה החוסמת להיעלם ולהתאדות. היתרון של השיטה היא צימצום הדימום כמעט לאפס ומניעת חלק מהסיבוכים של TURP.
שלוש השיטות מבוצעות בהרדמה איזורית ספינאלית או אפידוראלית ושלושתן משיגות תוצאות מעולות מבחינת הטלת השתן. קיימת תקופת החלמה לאחר כל אחד מהניתוחים הנ"ל. לא צפויה בעיה ביחסי מין אבל לרוב אין פליטת זרע.